Санчес е охранявал лидера на Куба 17 години и е избягал от острова в САЩ през 2008 година. И е наясно с онова, което Команданте упорито е скривал-неговите слабости и двойствен живот.

"Фидел бе за мен като Бог. Бях готов да умра за него. Но всичко се промени, когато веднъж чух негов разговор с колумбийски наркотърговци", пише бодигардът. Това е една от тайните на лидера - пътят на кокаина и марихуаната от Латинска Америка минава през Куба.

Той успява да установи още, че Кастро притежава много недвижими имоти, в това число и остров Кайо-Педро. Там е била оборудвана и личната вила на лидера с вносни мебели, декорации от слонова кост, имало ферма за отглеждане на костенурки и делфинариум. Когато през 2006 година "Форбс" съставя поредната класация на най-богатите хора в света, в нея попада и Фидел Кастро.

Изданието изчислило, че богатството на кубинският лидер възлиза на 900 милиона долара. Команданте реагира гневно на тази информация. Той заявява ,че цифрата е реална, но не става дума за милиони, не става дума за долари, а за 900 песо-43 долара. Санчес изброява 20 разкошни недвижими имота, собственост на Команданте.

Сред другите екстри той посочва личната яхта на Кастро, за която се говори, че му е подарена от Леонид Брежнев. Но от гаража си с автомобили, той е обичал най-много своя "Мерцедес", въпреки че е имал и дузина съветски автомобили, от почти всички марки- ЗиЛ, Волга, джип ГАЗ-69, както и няколко западни марки. Кастро е имал и разкошна колекция от часовници "Ролекс". Той е бил забелязан през 1963 година, по време на визитата си в СССР с два "ролекс"-а едновременно.

За пред журналистите обяснил, че единият показва московско, а другия-хаванско време. От питиетата Команданте предпочитал шотландско уиски и пренебрегвал кубинския ром, който е много известен по света. Само при пурите оставал верен на Куба- пушил само най-добрите кубински пури.

Кастро е известен и с голямата си любов към жените. В Куба има слухове, които твърдят, че в живота си той е имал 35 000 жени, но това вероятно е силно преувеличено. Официално кубинският лидер е женен само веднъж - за Мирте Диас-Баларт, от която има един син. Сватбата се е състояла през 1948 година, а в 1955 семейството се разделя.

Оттук нататък започват извънбрачните връзки на Кастро. От една само жена - Далия Сото дер Вале - той има петима сина, от друга - дъщеря Алина Фернандес, която напуска Куба през 1993 година и се обявява срещу политиката на баща си. Според приближени до Команданте, той е имал по две жени на ден, а всеки негов флирт по обясними причини е завършвал със секс. Но Кастро никога не е говорил по въпроси от личния си живот и затова установяването на неговите интимни връзки е трудна работа.

Сексолози са категорични, че не е невъзможно мъже с голям темперамент да имат по два полови акта на ден. Но не е много вероятно това да е било ежедневие.

Да припомним, че и българската певица Йорданка Христова е била включена според слуховете в списъка на кубинския лидер, докато е била на турне в Куба.

Кастро е известен и с още един факт - срещу него са извършени около 600 опита за убийство. Използвани са били куршуми, отрова, бомби, но сякаш съдбата е пазила Команданте, който доживя до дълбока старост въпреки тези опити да бъде убит.