FIA каза ”не” на пренавиването на километражите

stat
13:45  |  27 юни 2017 | Общество / Автор Калина Петрова /  
Очаква се до няколко дни ЕК да се произнесе по програмата, предложена от Новаков Очаква се до няколко дни ЕК да се произнесе по програмата, предложена от Новаков
Сн.: Официален сайт

Световната автомобилна асоциация (FIA) подкрепи официално предложената от евродепутата Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите - O.R.E.L.
Това става ясно от писмо на генералния секретар на организацията за регион I Лауриан Крид, изпратено до офиса на Новаков.

В него федерацията, представляваща над 38 милиона автомобилисти в Европейския съюз, декларира, че „подкрепя инициативата за борба срещу измамите с автомобилни километражи“ и „приветства ефективните опити законотворци да се справят с този проблем“.

Очаква се до няколко седмици Европейската комисия да се произнесе с оценка по предложението за нова европейска програма на стойност 1.25 милиона евро. Ако тя бъде одобрена, ще е втората изцяло българска програма след ALECO, която също бе предложена от Новаков.

Програмата предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в Европейския съюз.

Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт.

По този начин разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни би означавало опит да бъде заблуден потенциалният купувач.

Инициативата е подкрепена още при обявяването й от Съюза на българските автомобилисти (СБА).Последно в Общество


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.