Бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност ген. Майкъл Флин се е срещнал с турски министри за обсъждане на отстраняването на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен от САЩ, пише The New York Daily News, цитиран от Blitz.bg.

Срещата между пенсионирания генерал и министрите на Анкара се е състояла още преди президентските избори в САЩ, и в рамките й е обсъдено предаването на сочения от Турция като организатор на неуспешния опит за държавен преврат духовник, без при това да преминава през процеса на законна екстрадиция.

Това заяви за The Wall Street Journal Джеймс Улси, бившият директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

Улси, който е присъствал на срещата от 19 септември в хотел „Есекс Хаус“, описа обсъжданията като "тайна стъпка в мрака на нощта, за да отведат този човек далеч". Самият Улси призна, че е бил изумен от разговора.

Говорител на бившия съветник на Тръмп заяви, че "в нито един момент ген. Флин не е обсъждал незаконни действия, извънсъдебно физическо отстраняване или други подобни дейности“.

Фетхуллах Гюлен живее в щата Пенсилвания от 1999 г. След провала на юлския пуч Анкара засили натиска над Вашингтон за екстрадицията на духовника, припомня изданието.

Бившият съветник по националната сигурност в администрацията на Тръмп Майкъл Флин опроверга твърденията, че е обсъждал с турски представители на властта екстрадицията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Такова обсъждане не е имало", настоя Флин в изявление пред "Си Ен Ен", цитирано от в. "Сега".