Нашето бъдеще е в миналото, връщането към корените е едно от най-хубавите явления в последните години. Това заяви в Котел вицепремиерът Валери Симеонов, който бе гост в събота на фестивала "Живият огън на традициите", съобщи БТА.

Според Симеонов, въпреки че е имало тенденция към обезродяване, патриотизмът на българите се е възродил, наблюдава се връщане към корените и към традиционните ценности. Той допълни, че в многообразието на различните етноси и запазването на тяхната идентичност, е бъдещето на България.

По думите му, този форум е демонстрация на обединението на етносите в страната, толерантността, взаимното уважение и преклонението пред традициите, създали невероятното многообразие на българския фолклор. Той цитира думите на Апостола, че в България ще живеят различни етноси, подчинявайки се на единний български закон.

В живописния парк "Изворите" край възрожденския град днес бяха ситуирани четири села на различните етноси, които съжителстват в община Котел. Своите традиционни обичаи, бит, песни, танци и кухня представиха българи, каракачани, турци и роми.

Във второто издание на фестивала отново бяха показани традиционните котленски килими. "Живият огън на традициите" бе открит с концерт на НУФИ "Филип Кутев" - Котел, Теодосий Спасов и Галина Дурмушлийска.

През трите дни от фестивала може да се види Базар на занаятите с демонстрации, работилници на майстори от килимарските школи в Чипровци и Котел. Тази вечер ще бъдат показани нестинарски и русалийски игри. В последния ден организаторите са предвидили детски игри и занимания.