Тютюнопроизводителите излязоха на главния път Гоце Делчев-Доспат и блокираха движението на обяд, въпреки че разрешението за протеста бе само за провеждане на митинг и организаторите му уверяваха, че няма да блокират пътища, предаде "Фокус".
Производителите протестират заради забавената изкупна кампания и ниските цени от по 3-4 лв. за килограм тютюн, които им дават фирмите.

Протестиращите от общините Сатовча, Гърмен, Доспат, Хаджидимово и Гоце Делчев се събраха при отбивката за село Огняново за митинг. Недоволните обаче решиха да блокират шосето към Гоце Делчев и ГКПП-Илинден и тръгнаха пеша, с което затрудниха движението на автомобилите.

По време на пътната блокада един от инициаторите на протеста почина след като получи инфаркт. 43-годишният Мехмед Метушев от Инициативния комитет се опита да спре протестиращите и да ги убеди да не блокират пътя за Гърция. Между него и колегите му обаче започна разправия и в разгара на спора той се строполи на земята. Минути след като бе транспортиран до Спешния център на гоцеделчевската болница, той почина, предадоха БТА и Стандарт нюз.
Метушев е учител в с. Абланица и има три деца. Той е общински съветник в Хаджидимово.

"Всички управници се подиграват с нас. Години наред протестираме и виновниците за това състояние на тютюнопроизводството от ДПС днес застанаха сред нас и обявиха, че ни подкрепяли. Депутатите Муса Палев и Алиосман Имамов застанаха при нас и подлъгват, че отрасълът има бъдеще, което не е вярно", ядосваше се земеделецът Иван Сабахлъков.
Според него организаторът на протеста Метушев не е издържал на напрежението и от това е получил инфаркт.

Междувременно в парламента ДПС настоя да предприеме мерки за ускоряване на изкупната кампания и за предотвратяване на картелни споразумения между търговците на тютюн.

Протестът на тютюнопроизводителите е политическа провокация, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от пресслужбата на ведомството. Съмненията си той аргументира с това, че протестът се води от депутата от ДПС Алиосман Имамов и кметовете на общините Гърмен и Сатовча. Вчера в района пък е обикаляла депутатката от БСП Корнелия Нинова.

Общо 143 млн. лв. са средствата, които могат да се платят за 2011 и 2012 г. на тютюнопроизводители. Половината от тази сума ще бъде изплатена след средата на годината, тъй като тези средства не са били заложени в бюджета. Търсим финансов ресурс и по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., заяви още министърът.

По отношение на ниската изкупна цена на тютюна Найденов посочи, че няма механизъм, с който да влияе на цената.

В същото време, около стотина животновъди от седемте общини на област Кърджали днес също протестираха до спирка Джебел край река Върбица с искане да им бъдат изплатени субсидиите за глава животно за 2010 г. Според председателя на стачния комитет Бойко Синапов половината от животновъдите не са получили по сметките си нито един лев, въпреки че нямат никакви задължения към държавата. Протестите за изплащането на субсидиите ще продължат и утре на същото място. Обмисля се и възможността представители на протестиращите в понеделник да бъдат в София, за да търсят на най-високо място решаването на проблема им.