Корабът, на който по последни данни е имало 475 души, потъна вчера на 20 километра от остров Пенпудо.

325 от пътниците са ученици от сеулска гимназия. Те са на възраст 16-17 години и са пътували с 25 учители на екскурзия, съобщи Би Би Си.

Вижте снимки>>>

До момента южнокорейските власти са потвърдили смъртта на девет души. Четири от жертвите са 17-годишни ученици, загинали са и 25-годишна учителка и 22-годишна жена от екипажа. Останалите трима загинали все още не са идентифицирани, предаде южнокорейската агенция Йонхап.

Досега са спасени 179 души, 50 от които са ранени, но 287 все още са в неизвестност. Цифрите постоянно се променят, като това са последните, оповестени от правителството в Сеул. Сред спасените е 6-годишно момиченце, но родителите му са в неизвестност, съобщи bTV. То е настанено в болница, но състоянието му е добро.

В района на катастрофата, където се намират десетки плавателни съдове и хеликоптери на южнокорейския военноморски флот и бреговата охрана, беше изпратен и американският десантен кораб "Боном Ричард" с хеликоптери на борда.

За участие в издирвателно-спасителната операция във вътрешните помещения на корпуса на ферибота, потънал изцяло за 20 часа на дълбочина 30 метра, са задействани 555 водолази от южнокорейските военноморски сили, бреговата охрана и други служби, съобщи ИТАР-ТАСС.

Работата им обаче е затруднена от силните течения и мътната вода с температура около 12 градуса.

Дейностите по изваждането на ферибота с водоизместимост 6825 тона е планирано да започнат утре.