С хитлерови мустаци, европейско знаме и изрисуван на разголените им гърди пречупен кръст, активистки на феминистката организация "Фемен" протестираха днес в Париж.

Вижте снимки >>>

Протестът беше срещу френската крайнодясна партия "Национален фронт" в момент, когато тя представяше листите си за европейските избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двадесет и две активистки на движението с черни панталони и обувки дойдоха пред сградата, където се състоеше пресконференция на "Национален фронт", във военен строй и с маршова стъпка, викайки "Фашистка епидемия!" "Марин е фашистка", имайки предвид водачката на партията Марин Льо Пен.

Демонстрантките не успяха да стигнат до мястото на пресконференцията, но шумно осъдиха "разпространяващата се в Европа фашистка епидемия", както каза говорителката им Инна Шевченко.

"Фемен" започна днес международна кампания срещу фашизма в Европа", обясни говорителката.

Акцията продължи десетина минути, след което активистките бяха обградени от силите на реда и арестувани.

Какво искат "Фемен"?

Използваме гърдите си, за да изпробваме демокрацията. Колкото по-твърда е реакцията на държавата, толкова по-слабо е нейното състояние. Наречете го „Сексекстремизъм“, обясни при друг протест в Хановер инициаторката Инна Шевченко.

Според нея, "Фемен" е повече от гол протест. „Целият интернет е пълен с голи жени. Който иска да види гърди, няма нужда да ни чака. Напротив, още преди 4 години младите украинки осъзнаха, че светът още не е готов да се вслуша в жените“, добави тогава Шевченко, която присъства на всеки протест на "Фемен".