И до днес убийството остава неразкрито. Дир.БГ припомня историята, останала поредното студено досие.

На 19 август 2003 г., около 11,30 часа, на червен светофар на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" спира сребристият "Мерцедес S 600" с номер BB FN 888 на бизнесмена (буквите от регистрационния номер не са случайни: BB идва от турската дума baba - баща, F е от Фатик, а N означава Найденов).

Изведнъж от близка кола излиза маскиран мъж, който започва масирана стрелба по мерцедеса с автомат "Калашников". Луксозният автомобил е надупчен с над 30 куршума, 9 попадат във Фатик, единият от които в главата му.

Въпреки че е ранен, шофьорът – Румен Желязков-Жабока (41 г.), успява веднага да го откара в болница, но вече е късно - шефът му е мъртъв. Самият той оцелява след операция.

В протокола от разпита Желязков дава следните показания:

"Усетих, че стъклата на колата падат и тръгнах. Не знам колко са били нападателите. Не ги видях. Инстинктивно разбрах, че става нещо и натиснах газта. Всичко стана за секунди".

2 години по-късно - на 15 април 2005 година, Жабока е открит прострелян в главата в брезнишкото село Душинки, с пистолет "Парабел" в ръката. До него е намерено предсмъртно писмо.

Междувременно разследването буксува. Часове след убийството колата на стрелците - фолксваген, е намерена опожарена на сметището в Суходол с крадени регистрационни номера от форд. Автоматът на килърите пък е пуснат в канализационна шахта, за да се заличат следите, разкрива по-късно при разпит един от анонимните свидетели по делото срещу бандата на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския.

Именно той е основният заподозрян за покушението срещу Фатик. Свидетелят признава как е осигурил фолксвагена, ползван от стрелците. В автомобила пък е открита маска, по която е установена ДНК от един от приближените на Йоско.

Става дума за 24-годишния Борис Арсов-Борчо. Той, Йоско, Асен Петров-Шаки, братята Даниел и Стефан Георгиеви и Ивайло Йосифов са задържани. Доказателствата срещу тях обаче се оказват негодни, прокуратурата не им повдига обвинения, а съдът ги пуска.

Няколко месеца след убийството на Фатик, Арсов е намерен застрелян с два куршума в главата във фолксваген, паркиран пред църквата в кв. "Бояна".
На следващата година е убит и Шаки.

И до днес причината за покушението срещу Фатик остава мистерия. За него се знае, че е близък както с политици, така и с престъпни босове. След смъртта му бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев загатва:

"Фатик готвеше големи разкрития пред пресата за контрабандните канали и използването им за финансирането на СДС".

Според Стойчев, бизнесменът е помагал на българските служби, съдействал например за предотвратяване на кървава война между силови групировки.

На погребението на Фатик отиват Боян Радев, Димитър Джамов, Венцислав Стефанов, Красимир Райдовски. Проф. Александър Чирков изпраща венец с надпис "С благодарност за помощта", а Христо Стоичков - съболезнователна телеграма от САЩ.

Големия и Малкия Фатик

Филип Найденов е син на Исмет Тюркмен Шабан, известен като Големия Фатик. Името означава "човекът, който отваря". Той е от кюрдско-сирийски произход и през 60-те години на миналия век емигрира от Сирия в България.

През 70-те е вербуван от Държавна сигурност и изпълнява задачи на контраразузнаването. Така бързо той става първият, който започва у нас бизнес с разрешения тогава наркотик каптагон. Започва спокойно да се занимава и с контрабандни канали за внос и износ на амфетамини, стоки и оръжия. Успява да се впише като силна фигура в подземния свят.

Междувременно Шабан става все по-близък до властта, получава протекции дори от семейството на комунистическия лидер Тодор Живков. Твърди се, че дарява антики за 200 000 долара на тогавашната фондация "Людмила Живкова". През 1988 г. той дори е удостоен с орден "Кирил и Методий" - първа степен.

Големия Фатик умира през 1998 г. от панкреатит след две неуспешни операции в чужбина.

След неговата смърт синът му поема бизнеса му и вече силната фигура е Малкия Фатик. Той обаче акцентира на контрабандата на автомобили. Твърди се, че каналът тръгва от Италия, под опеката на Коза Ностра, а след това колите се продават в СССР.

Любопитен факт е, че луксозният мерцедес-кабриолет, в който през 1995 г. е убит босът на ВИС-2 Васил Илиев, е купен същия ден от Фатик.

Той така държи пазара, че се разказва за случай, при който неизвестни открадват колата на майка му, но след като разбират чия е, я изоставят на столичния бул. "Патриарх Евтимий" с бележка: "Извинявай, Баба!"

Роден през 1963 година в Истанбул като Фатик Исмет Шабан, от уважение към бащата на Илия Павлов той сменя името си на Филип Павлов Найденов. Самият Павел Найденов разказва, че го е осиновил. Един ден той отишъл при него и го помолил да му даде името си.

"Направих го, защото беше добро момче. Никога не съм приел това, което сторих, като услуга", споделя по-късно в интервю Найденов.

Неговият син Илия Павлов беше застрелян също през 2003 г. Някои дори твърдят, че двете убийства са свързани...