Следователите не са сигурни дали неговите проблеми със зрението са имали физиологични или психологически причини, пише днес германският седмичник "Билд ам Зонтаг", цитиран от Ройтерс и БТА.

Следователи са открили доказателства, че Андреас Лубиц се е страхувал да не загуби зрението си поради отлепена ретина, посочва вестникът.

Не е ясно обаче дали това се е дължало на органично увреждане или на психосоматично заболяване, при което физически проблеми се причиняват или усложняват от психологически фактори, като например стрес.

Друг германски вестник - "Велт ам Зонтаг", пише днес, че 27-годишният Лубиц е бил лекуван от няколко невролози и психиатри и че в апартамента му в Дюселдорф са били намерени редица лекарства.

При полицейския обиск са били открити лични записки, които показват, че Лубиц е страдал от "тежки субективни симптоми на преумора".

Говорител на "Луфтханза" - компанията майка на нискотарифната "Джърмануингс", чийто самолет А320 се разби във френските Алпи, каза, че в авиокомпанията не знаят за психосоматично или някакво друго заболяване на Лубиц.

Говорител на провинциалната прокуратура в Дюселдорф отказа днес да коментира различните медийни твърдения и добави, че няма да има официално съобщение по този повод до утре.

"Билд ам Зонтаг" съобщава също, че приятелката на Лубиц - учителка в основно училище в малък град край Дюселдорф, неотдавна казала пред ученици, че очаква бебе, добавя Ройтерс.