Садовските сортове се търсят от САЩ, Италия и други държави. Започват стъпки по защита на продукт със Защитено географско указание „Садовски фъстъци“, се казва в прессъобщение на офиса на българския евродепутат.

„С европейска защита като Защитено географско указание на садовските фъстъци, България може да си върне славата на европейски лидер в производството на културата. Садовските фъстъци нямат афлатоксини, които са един от най-големите проблеми при вносните фъстъци от другите страни – особено тропичните. Това е огромно търговско предимство и трябва да го използваме.“ Това заяви евродепутатът Момчил Неков след среща с фъстъкопроизводителите по време на традиционния вече „Празник на фъстъка“ в Садово.

Евродепутатът и неговият екип, в тясно сътрудничество с Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово, подготвиха заявление за защита по елитните европейски схеми за качествени храни. То беше представено и обсъдено с производителите в региона, които изявиха силно желание да защитят поминъка си.

„Трябва да излезем от рамката на глобалните проблеми и да се съсредоточим върху конкретните действия. Само така можем да получим добавена стойност в кратки срокове и да усетим ефекта“. С тези думи Неков обобщи ползите от европейските схеми за качество. Преимуществата за производителите са защита от имитация, по-голяма видимост на пазара, повишаване на доверието, идентичност и популярност, гаранция за качество, както и включването им в търговски споразумения на ЕС.

През 80-те години, 65% от площите с фъстъци в Европа са били в България. А производството е достигало до 80% от общоевропейското, отбелязват специалисти. Страната ни е северна граница за отглеждане на културата, но културата вирее отлично и у нас.

Изследвания проведени преди близо век в региона на Садово доказват, че когато фъстъците се гледат там, се достигат реколти двойно по-високи от средните. Това затвърждава славата на Садово като „Столица на фъстъка“ и потвърждава силната естествена връзка между културата и региона. Като официален гост на Празника на фъстъка Момчил Неков връчи наградите на победителите в конкурсите.

За най-добър производител беше отличен Иван Маринов с подгласници Георги Попов и Димитър Терзиев. Наградени бяха победителите и в другите категории- кулинарни фъстъчени фантазии, приложно изкуство с фъстъци и други.

Защитата на садовските фъстъци като продукт с географско означение е част от кампанията на Момчил Неков „Да защитим българския вкус“, която той стартира през 2015 г. Целта е да се популяризират традиционните български храни и продукти и да се възстанови доверието на българския потребител в местното производство.