АНО прекратява огъня до насрочения за 2 октомври референдум по мирното споразумение между правителството и Революционните въоръжени сили на Колумбия (известни като ФАРК, от инициалите на испански). Това съобщи колумбийският министър на вътрешните работи Хуан Фернандо Кристо.

Решението на бунтовниците "безспорно е добър знак и правителството го приветства. То ще гарантира безопасно гласуване на териториите, където действа АНО", заяви Кристо на пресконференция в град Картахена.

Той изрази надежда, че впоследствие АНО "ще освободи всички заложници, които държи, и ще се откаже от практиката да отвлича хора".

"Ако това бъде решено в близките седмици, ще може да седнем на масата за преговори с обявения вече дневен ред. Правителството има пълната нагласа за диалог, но тези бунтовници трябва да разберат, че в наше време отвличанията са неприемливи за колумбийското общество", подчерта вътрешният министър.

Колумбийците ще гласуват на 2 октомври дали да одобрят със закон обявеното преди месец мирно споразумение между правителството и ФАРК. Миналата седмица националният конгрес на тази най-голяма в страната бунтовническа групировка, одобри единодушно споразумението, постигнато с посредничеството на Куба и Норвегия.

Документът дава исторически шанс да се прекрати половинвековен граждански конфликт, отнел живота на не по-малко от 220 000 души. Все още не е сигурно обаче какъв ще бъде изходът от референдума в неделя.

Сега пред властите в Богота стои и въпросът дали да сключат аналогичен договор с АНО, отбелязва ТАСС.

Агенцията припомня, че на 30 март представители на правителството и на тази групировка заявиха, че са се разбрали да започне мирен процес. До момента обаче преговори не са започнали, тъй като бойците на АНО продължават да отвличат хора.