Неизвестни са запалили куфар до център за разпределение и регистрация на бежанци в южния град Цирндорф близо до Нюрнберг според източници от местната полиция.

Обаче първите съобщения били за експлозия, а до Ройтерс стигна дори "обяснителна" версия - куфарът бил натъпкан с аерозоли.

"Няма никакъв взрив, няма и пострадали. На мястото работят оперативните служби. Няма непосредствена заплаха за населението”, обяви по-късно полицията в Туитър.

Също в Германия покрай преследването на мъж, избягал от психиатрична клиника, властите прибързано евакуираха мол.

Централната гара във Вашингтон "Юниън стейшън" за кратко бе евакуирана вчера заради бомбена заплаха, предаде Ройтерс. Малко по-късно полицията обяви, че теренът е чист и позволи на хората да се върнат.

Служител на железопътния превозвач "Амтрак" каза, че става дума за фалшива тревога. Но заради нея на мястото пристигнаха поне 20 полицейски коли, пожарна и линейка, а полицията провери съмнителен пакет на гарата.

Без големи чанти на плажа

Някои френски медии като телевизия Бе Еф Ем и вестниците "Монд" и "Кроа" решиха повече да не публикуват снимки на атентатори, за да се избегне евентуалното им посмъртно героизиране и да не се поставят на едно равнище жертви и терористи, предадоха Франс прес и БТА.

А властите в прочутия туристически град Кан на Лазурния бряг вчера забраниха носенето на големи чанти и багажи на плажа, за да се предотвратят атентати.

Кметът Давид Линар уточни, че мярката се отнася за крайбрежието на цялата община и ще е в сила до 31 октомври.

Организаторите на бирения фестивал Октоберфест в германския град Мюнхен подкрепиха въвеждането на забрана за носене на раници, за да гарантират сигурността по време на празника, който трябва да започне на 17 септември, предаде ДПА.

Не изключено подобни мерки да бъдат въведени и другаде, както вече е ставало неведнъж.

Преди 30-ина години серия атентати в Париж доведе до решението да бъдат отстранени кошчетата за отпадъци от станциите и коридорите на метрото. То се спазва и днес, и е възприето по цял свят, включително в България.

В началото на този век британско разследване разкри терористичен замисъл за използване на експлозиви, доставяни до мястото на атентата във вид на безобидни съставки.

Тази предполагаема заплаха пък е в основата на строгите ограничения за превоз на каквито и да било течности в самолетите на гражданската авиация.