По-рано днес съветът на директорите на японската корпорация Тошиба (Toshiba) одобри решение на дъщерната Уестингхаус да подаде съответната молба в съда, което ще й позволи да направи реорганизация и да получи защита от кредитори,  съобщиха световните агенции.

Миналия месец Тошиба обяви, че очаква рекордно отписване на активи за 712,5 милиарда йени (6,5 милиарда долара) в бизнеса с ядрена енергия в САЩ. След това бе принудена да отложи два пъти - веднъж през февруари и веднъж през март - публикуването на тримесечните резултати.

Подаването на въпросното заявление в САЩ би могло да даде възможност на Тошиба да изясни окончателните си загуби, свързани с дейността в САЩ, като част от мерки за преструктуриране.

Японската компания планира да отдели основния си бизнес с флаш памет и да продаде дял в сектора, за да събере средства за покриване на загубите.

В началото на годината се заговори, че Тошиба смята да продаде този бизнес на Уестърн диджитал (Western Digital).

За АЕЦ "Козлодуй"

През 2015 г. Уестингхаус електрик водеше преговори за споразумение за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Проектът обаче се провали, след като от американската компания не потвърдиха финансирането.

Изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който „Уестингахус” трябваше да потвърди, че са съгласни да инвестират 49% от капитала, изтече (към края на март с.г.), а съгласие не бе декларирано.

В края на 2015 г. китайски инвеститор огледа АЕЦ "Козлодуй" с интерес за нов реактор с технология на американската компания.

През 2015 г., когато преговаряха в България, от Уестингхаус съобщиха, че осем реактора с технология AP1000о вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките "Vogtle" и "V.C. Summer" в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ "Sanmen" и AEЦ "Haijang" в Китай.

Към този момент са били сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000о на площадката "Мурсайд" в Обединеното кралство.

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят - бе съобщено през пролетта на 2015-а.