Това предупреди по bTV председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Той уточни, че в никакъв случай не са срещу увеличението на минималния доход. Но с неговото повишаване, при фиксираните приходи на общинските лечебни заведения, чийто единствен източник е НЗОК, се стига до положението в най-малко 10 болници от Сдружението към момента Фонд трудови разходи да е по-висок от приходите.

"83% от всички приходи на болниците, които членуват в Сдружението, отиват за Фонд работна заплата. Вдигнете го с 10%, което ще стане от нова година – става 93%. Със 7% няма как да издържаш търговско дружество", посочи д-р Тотев.

По думите му преструктуриране на болници, преведено на български, означава затваряне, защото се дават пари за преструктуриране, но не се финансира дейността, в която болницата се е преструктурирала. Според него голяма част от хората са готови да се вдигнат на защита на болниците.

Вчера заместник -министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете. Всяка болница ще се гледа индивидуално, няма да има общ подход за решаване на проблемите. Общите задължения на общинските болници са 100 милиона лева, от тях просрочените са 46 милиона лева, каза Пенков.