Това обявиха заместник - председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Те предупредиха, че е налице много голям проблем поне в десет общински болници.

Болниците имат огромни задължения, включително просрочени, включително и към персонала, каза Бранков по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където се обсъждат мерки за оздравяването на общинските болници.

По думите на д-р Тотев след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева, голяма част от лечебните заведения ще престанат да функционират.

Актуалната справка от преди няколко дни за 31 болници сочи, че при всички трудовите разходи са 83 процента от общите приходи, които лечебните заведения генерират. Това означава, че болниците ще работят само за трудовите разходи , допълни той . Те имат задължения 24 милиона лева, от тях просрочени са половината, пет са за неразплатена надлимитна дейност. Тези болници осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона от населението.

От КНСБ предложиха да се създаде фонд за подпомагане на общинските болници, а някои болници да получат статут на защитени.

Заместник -министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете. Всяка болница ще се гледа индивидуално , няма да има общ подход за решаване на проблемите. Общите задължения на общинските болници са 100 милиона лева, от тях просрочените са 46 милиона лева, каза Пенков.

Надлимитната дейност, която не е изплатена е 4 милиона 409 хиляди лв. Приходите на общинските болници са 37 млн. и половина, 32 милиона от тях са за разходи за работна заплата, задълженията за медикаменти са пет милиона и 600 хиляди, за консумативи - два милиона и петстотин хиляди , а задължения към персонал - в рамките на седем милиона лева.