Китов бе задържан в началото на юли по Европейска заповед за арест, издадена от Италия, във връзка с водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпления по схемата „Карусел“ за доставки в областта на консумативната електроника. Според местните власти измамата е за над 70 милиона евро.

На 10 юли съдът пусна Николай Китов от ареста с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Днес градските магистрати трябваше да решат дали Николай Китов да бъде екстрадиран.

Защитата обаче намери редица пропуски и неясноти в документите от Италия.

Бизнесменът смята, че това дело като цяло е срещу българския износител. Защото се вменявало на търговците у нас да знаят какво правят партньорите им в Италия. Китов обясни, че веригата у нас имала поръчка от Италия. А между фирмите в Европа се продава без ДДС.

Софийският градски съд отложи решението си с един месец. За този период Италия ще трябва да изпрати нов превод от италиански на европейската заповед за арест като се съгласи със защитата, че в настоящия момент в превода съществуват двусмислия и неясноти. Следва да се поиска и повече информация за текстовете от Наказателния кодекс на Италия, по които е обвинен Китов.

СГС постанови и да се даде от италианската страна гаранция, че след изслушването му в Италия Китов ще бъде върнат за изтърпяване на мярката за неотклонение и евентуалното наказание в България.

Ново заседание по делото за екстрадирането на Китов беше насрочено за 14 септември от 13:30 часа.

До тогава бизнесменът остава с мярка под парична гаранция от 10 000 лева, като съдът не уважи искането на прокуратурата за преразглеждане на мярката.