Стартът на полета за Международната космическа станция е бил от космодрум в щата Вирджиния, САЩ, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Според компанията производител на ракетата - "Орбитал сайънс корп." - няма пострадали хора и са нанесени малки щети на наземните инсталации.

Вижте снимки >>>

В кратко комюнике на сайта си НАСА посочи по-късно, че "малко след излитането е възникнала повреда" и обещава да предостави повече информация при първа възможност.
Космическата агенция уточнява, че работи с "Орбитал сайънс" за спешно изясняване на причините, довели до провала на мисията.
 
На борда на "Сигнус" имаше над 2290 кг храни и оборудване, но главно материали, предназначени за научни експерименти - около 720 кг.
Предвидено беше капсулата до влезе в орбита на 2 ноември, да се сближи с МКС, който да е "хване" с роботизиран кран и да я скачи към себе си.

Официални лица заявиха, че ракетата и съдържанието й са стрували над 200 милиона долара.

Вчерашният полет на "Сигнус" трябваше да бъде третият от планираните осем с ракети на "Орбитал сайънс корп.".

Втората линия на американски доставки за МКС е с ракети на компанията "Спейс екс", която се готви за четвъртия си старт към околоземна орбита.

Руската космическа агенция съобщи междувременно, че е готова да снабдява извънредно МКС, ако НАСА поиска, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Европа спря да доставя провизии на МКС лятото и в момента станцията е снабдявана от Русия и две частни американски компании, които имат договор с НАСА - "Спейс екс" и "Орбитъл сайънс".

Екипажът на МКС разполага със запаси за 4-6 месеца

Взривът на ракетата-носител "Антарес" с товарния кораб "Сигнус" няма да се отрази неблагоприятно на екипажа на МКС, тъй като той разполага със запаси най-малко за 4-6 месеца, съобщават световните агенции.

Експлозията на товарния кораб "Сигнус" обаче със сигурност ще затрудни научните изследвания на орбиталната лаборатория.

Беше предвидено "Сигнус" да достави на МКС и най-новия спътник на американската компания "Редмънд".