Експлозията избухна късно следобед на 1 октомври. По време на взрива в цеха е имало 15 души - 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката.
 
Всички 13 мъже и две жени са загинали.

"За съжаление, всички налични към момента данни от специализираните екипи на институциите, които са на мястото на катастрофата, оставят малко надежда оцелели да бъдат намерени. От свое име и от името на служебното правителство, премиерът проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите", съобщиха от правителствената информационна служба часове преди да се потвърди смъртта на 15-те души.

Близнашки изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите. Той призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Премиерът отмени публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври.

"Невинни човешки животи бяха загубени заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси",
гласи изявление на президента Росен Плевнелиев, предаде прессекретариатът на държавния глава.

Според него още по-притеснително е, че трагедия настъпва след направена проверка от Инспекцията по труда, при която в дейността на въпросната фирма са констатирани сериозни нарушения на изискванията за безопасност и условия на труд и са наложени седем акта.

Тази сутрин, група следователи и съдебни лекари ще влезе във взривилия се цех, за да започне оглед, съобщиха от държавното обвинение.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?