Това обяви пред Нова телевизия Илия Златанов от Асансьорната асоциация след падането на асансьор в жилищен блок в София, при което загина една жена, а друга е с опасност за живота.

По думите му за краен контрол е била избрана „Лифт Стандарт”, която била собственост на мъж, роднина на човек от инспектората.

Втората фирма била „МД Лифт контрол”, която е трябвало да проверява падналия в София асансьор. Златанов обвини собственика ѝ Максим Димитров, че е от „номенклатурата на агенцията и от връзкарите към МИЕ”.

Единствената им цел е да вземат пари, които се разпределяха в агенцията за метрологичен надзор. Говоря ви за милиони на месец. Нямате представа каква мафия работеше там, преди да дойде г-н Цанков (Стефан Цанков - шеф на агенцията - б.р.)”, допълни той.

По думите му за лицензирането на фирмите за поддръжка на асансьорите се е изисквало хората да бъдат степенувани по наредба от 1969 г.

Атестира се един човек, че има степен, като плаща 600 лева. Нищо не прави, трябва само да снася пари”, заяви Златанов.

В предаването се включи и управителят на „МД Лифт контрол” Максим Димитров. Той обясни, че фирмата му е трета страна при прегледите на асансьорите.

Първо бил домоуправителят, който е длъжен да сключи договор с поддържаща фирма, която прави прегледи на 10 дни и евентуално ремонти, когато се наложи.

През 2009 г. е извършен преглед и регистрация на асансьора при нас. През 2010 г. е извършен преглед след ремонта. В ревизионния акт е отбелязано какво е направено при прегледа”, заяви Димитров относно падналия асансьор.

Последният преглед на този асансьор от „МД Лифт контрол” е бил на 6 април 2012 г.

При смяната на въжетата през 2010 г., двете били еднакви и са били сертифицирани. През 2012 г. въжетата също са били еднакви. Затова той има съмнение, че е извършен допълнителен ремонт, без да бъдеат уведомени

Стефан Цанков обясни, че днес ще получат документите от следствието и ще стане ясно какви и колко въжета е трябвало да има този асансьор и дали всичко е спазено.

Той потвърди, че има случаи на асансьори с премахнати спирачки, за да не засядат често.

Вчера стана ясно, че неправилно монтирана част е скъсала въжетата на асансьора.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?