"Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България - без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация. Примерите са с ЕРП и внушенията за банките".

Това заяви пред Дарик финансовият министър Владислав Горанов.

"България ще въведе еврото, когато останалите в еврозоната се съгласят. Ние искаме това да стане веднага, но осъзнаваме, че не сме готови", коментира той.

"Заявих, че моля и ще настоявам партньорите - членки на еврозоната, да кажат на България какво очакват от нас като мерки, за да ни позволят в един средносрочен хоризонт - затова споменах и 2018 г., да направим първата стъпка и да влезем в ERM 2", добави Горанов.

Според финансовия министър влизането в Шенген и еврозоната ще е изпитание за България защото са необходими мерки за подобряване конкурентоспособността на България - производителност на труда, икономически ръст и др.

В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща.

По думите му няма аргумент за скок на цените у нас при приемане на еврото.

Горанов обясни очаквания излишък в бюджета за януари с по-голяма събираемост.

"Ако се запази темпото на събиране на приходите, аргументите ми да не се дадат великденски добавки на пенсионерите ще са малки", каза още финансовият министър.

По отношение на ареста на шефа на митница Свиленград Тодор Караиванов, той каза, че показателите на служителите на митницата в Свиленград като събираемост и пресичане на контрабанда се подобриха.

Очевидно обаче системата е уязвима към корупционен натиск и много лесно можете да си напазарувате който и да било митничар.

"Виждаме как усилията на правителството дават резултат и в двете посоки - този човек показа, че митническото звено в Свиленград може да събира по-добре, но ако си е позволил да вземе подкуп, няма да има никаква толерантност", заяви още министърът.

Анкета: Имате ли доверие в кабинета?