Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната, заяви в интервю за БНР финансистът, проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

За пореден път, Ханке призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец:
Българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната.Това не трябва да се случва. На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми”, заяви финансистът.

Ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии, предупреди проф. Ханке. Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите.

Междувременно стана известно, че Европейската централна банка ще разшири програмата си за ликвидна подкрепа, така че тя да гарантира сигурността и на българските банки, съобщават източници от банковия сектор, цитирани и от агенция Ройтерс и БНР.

На подобна подкрепа могат да разчитат и други страни от региона. Банката наблюдава ситуацията и е готова да предостави достъп на банките ни до програмите си за рефинансиране, коментират източниците, пожелали анонимност, тъй като консултациите все още са конфиденциални.

Припомня се, че гръцки банки държат близо една трета от българския банков сектор. Кризата в Гърция оказва влияние и върху валутите в Източна Европа. За разлика от българския лев, който е вързан с валутен борд към еврото, за последната седмица румънската лея се е обезценила с 0,7%.