Финансовият министър ще е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута, съобщи БТА, като се позова на  пресслужбата на кабинета.

Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на Българската народна банка, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други.

Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната.

Сред основните функции на Съвета ще бъде разработване на проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни за членство в еврозоната и ръководство и координиране на работата на експертните работни групи.

Преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че положението с Гърция е добър пример за България какво би означавало да не се спазва фискалната дисциплина.

Борисов посочи, че нашата страна си запазва амбицията да приеме еврото, но подчерта, че "докато не се дисциплинират държавите от еврозоната, не виждам смисъл да бързаме".

"Ако сега бяхме в еврозоната, сега също щяхме да дадем пари, за да подкрепим Гърция - по-бедните да подкрепят по-богатите, което не ми се вижда логично. Работим за финансовата стабилност и мисля, че ще успеем. България в момента е много атрактивна, не само с политическата и финансовата си стабилност, а и в региона като място за инвестиции", коментира министър-председателят.

Президентът Росен Плевнелиев постави като цел влизането в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2) до средата на 2018 г.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да извършим за допускането ни в механизма ERM 2. Условията за влизане там са структурни реформи и стабилност, каза неотдавна държавният глава - при среща с португалския прзидент Анибал Каваку Силва.

На по-късен етап - при влизане в еврозоната, трябва да отговаряме на условията за бюджетен дефицит, инфлация и съотношение дълг към БВП, припомни Плевнелиев.

Същевременно проф. Стив Ханке, известен като бащата на Валутния борд, предупреди, че влизането в еврозоната би било катастрофа за България. Страната ви може да се озове в състояние, в което днес е Гърция, смята икономистът.

Допреди няколко години България изпълняваше всички технически показатели за влизане в еврозоната - бюджетен дефицит под 3%, държавен дълг към БВП под 65% и инфлация под 2%. От ЕС обаче имат и допълнителни изисквания от страната ни, част от които е финансовото образование.

Относно техническите показатели България към момента изостава с дефицита, който е над изискваните 3% - 3.7% за 2014 г.

АНКЕТА: Да започне ли България преговори за еврозоната?