Ако доверието не бъде възстановено, ако не бъде представена надеждна програма за реформи“, излизането от еврозоната „не е изключено“, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, еврокомисар по валутните въпроси, цитиран от АФП.

Това Домбровскис каза преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.
Уважаваме демократичния избор на гърците на референдума, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната, каза еврокомисарят вчера. Той беше категоричен, че еврозоната не е в опасност.

Новите гръцки предложения трябваше да бъдат в центъра на вниманието на следобедната среща на финансовите министри от Еврогрупата, която ще подготви срещата на върха на еврозоната тази вечер.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди, че новите предложения на Гърция трябва да заслужават доверие.

Гърция може да подаде днес официално искане за нова програма за помощ, заяви ирландският финансов министър Майкъл Нунан.
Старата приключи "недовършена" на 30 юни.

БНТ обаче съобщи, че нови предложения не са представени.

За търсене на решение за Гърция остана много малко време, тъй като икономиката и финансовата система на Гърция са в състояние на свободно падане, каза финансовият министър на Белгия Йохан ван Овертвелд.

Твърде малко вероятно е днес да се вземе решение за Гърция, прогнозира словашкият министър на финансите Петер Кажимир при пристигането си в Брюксел.
"Бих искал да съм откровен с вас, така че не мога да изключа (Грекзит)", каза той в отговор на журналистически въпрос.

Еврогрупата няма да обсъжда днес въпроса за преструктуриране на гръцкия дълг, уточни европейският комисар за икономическите въпроси Пиер Московиси.
Според гръцки медии Атина ще предложи преструктуриране на заемите в размер на 130,9 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност.

Финландия е против облекчаване на дълговото бреме на Гърция, заяви днес финландският финансов министър Александер Стуб.
"Ние вече отписахме гръцки дълг през 2012 година. Финландия даде на Гърция 5 милиарда евро, а това са 10 процента от брутния вътрешен продукт", каза Стуб, цитиран от ТАСС и БТА.

За оставането на Гърция в еврозоната ще бъдат необходими дълбоки реформи, коментира финансовият министър на Литва Римантас Шаджус.

Ако Гърция излезе от еврозоната, в дългосрочна перспектива валутният съюз само ще стане по-силен, заяви председателят на латвийската централна банка Илмарс Римшевич, цитиран от ТАСС и БТА.

"Нищо не показва, че някой би бил готов да сложи на масата 30 или 50 милиарда евро, за да промени някак създалата се ситуация. Мисля, че и на най-големите оптимисти няма да им мине през ума, че дадена страна може да реши да живее на принципа на разточителството, без да се замисля как ще връща тези пари", коментира Римшевич, който е сънародник на Домбровскис (бивш премиер на Латвия).

"Ръководителите на Франция и Германия снощи казаха, че ще чакат предложения от Гърция. Ако тези предложения бъдат още по-меки от предишните, то Европейската комисия не може да бъде съгласна с тях", посочи ръководителят на латвийската централна банка пред латвийското радио.

Той допълни, че не вижда никакво друго решение освен бавно излизане на Гърция от еврозоната. По думите му, няма основания за опасения, че Латвия ще пострада от гръцката криза.