Агенцията се позовава на анализ на Евростат с данни от 2015 година за 28-те страни-членки на ЕС.

Разрешението за пребиваване е документ, издаден от компетентните органи, позволяващ гражданин на чужда държава извън рамките на ЕС, да пребивава законно на територията на съответната страна-членка.

То се издава за образование, за трудова заетост, по семейни или някакви други причини.

Около 2 900 първи разрешения за пребиваване в България са издадени за 2015 г. по семейни причини. Други над 2 200 разрешения са били за упражняване на някакъв вид работа, а 874 - за образование. Над 3 500 първи разрешения за пребиваване у нас са издадени по "други причини".

Пребиваването в България и издаването на разрешение за това за граждани извън ЕС, са уредени в Закона за чужденците и се предоставя от Дирекция "Миграция" - МВР.

Тези статистически данни са различни от данните за хора, които са се обърнали към властите съгласно Закона за убежището и бежанците. По неговия ред през миналата година закрила у нас са потърсили над 20 хиляди души, по данни на Държавната агенция за бежанците.

В целия Европейски съюз през 2015 г. са издадени над 2,6 милиона първи разрешителни за пребиваване на граждани от трети страни, отчита Евростат. Това представлява увеличение от близо 12 процента в сравнение с предходната година.

Най-много първи разрешителни за пребиваване са издадени във Великобритания - над 630 хиляди. Следват Полша: 542 хиляди, Франция - 227 хиляди, и Германия - 195 хиляди.

Най-малко такива документи са издали властите в Хърватия - около 3 400, Естония - около 4 000, Люксембург и Литва - по 5 000.

Откъде са идвали чужденците към страни от ЕС (извън бежанската вълна)?

Най-много разрешителни са издадени на граждани на Украйна - над 500 хиляди, като Полша за тях е била основна дестинация. Следват граждани на САЩ - 262 хиляди, китайци - 167 хиляди, и индийци - 136 хиляди.

Най-много разрешителни за образование са издадени на граждани на Китай - 102 хиляди, на САЩ - 81 хиляди и на Украйна - 30 хиляди.