Техният дял е нараствал постоянно през последното десетилетие и вече се е удвоили спрямо 2007-а, когато едва 25% от възрастните граждани на ЕС са използвали този тип услуги, показва проучване на Евростат.

Според това проучване интернет банкирането е особено популярно сред европейците на възраст между 25 и 34 години, като цели 68% от тях използват тази финансова услуга. Употребата на интернет банкирането има тенденция да се увеличава в съответствие с образователното равнище на потребителя.

Докато само 24% от хората с ниско образование използват електронно банкиране, цели 77% от тези с висше образование използват тази услуга.

Сред държавите - членки на ЕС интернет банкирането е най-често срещано в Дания (където 90% от хората на възраст от 16 до 74 години са заявили, че го използват), следвана от Холандия (89%) и другите северни страни - Финландия (с 87%) и Швеция (с 86%).

На другия полюс обаче е делът на хората, използващи интернет банкиране в България (едва 5%) и Румъния (7%), показват резултатите от това проучване на Евростат, цитирани от БНР.

В същото време по-малко от 30% от хората на възраст между 16 и 74 години използват интернет банкиране в Гърция (25%) и в Кипър (28%). Според данните на Евростат, много ниският дял между 4% и 5% от хората, ползващи интернет банкиране в България е в сила от 2012-а година насам, нараствайки слабо от още по-ниски нива между 2% и 3% през предходните пет години.