Това показват данни на Евростат, представени от Европейската комисия. Гражданите на тези три държави са подали близо 70 на сто от заявленията у нас.

Статистиката показва, че молбите от турци са били 35,7 на сто, от руснаци - 19 процента, а от украинци - 13,7 на сто.

От общия брой на молбите над 40 процента са били свързани с искането за събиране на членовете на едно семейство, с цел образование са били подадени 13,4 на сто от заявленията, за работа - 3,5 на сто, а "по други причини" - над 42 процента.

В ЕС данните показват, че най-често разрешителни за престой са търсили украинци (17,6 на сто), сирийци (10,7 на сто) и граждани на САЩ (7,5 на сто). От тях всеки четвърти е искал да остане по семейни причини или за да работи, всеки пети - за да учи, а всеки трети - "по други причини".

Най-често чужденците от САЩ, Китай и Бразилия искат да останат, за да учат; турците и мароканците - за да се съберат със семействата си, а украинците - за да работят.

За последните десетина години броят на гражданите на държава извън ЕС, поискали разрешение за постоянно пребиваване в Общността, е нараснал с близо 30 на сто и миналата година е достигнал 3,6 милиона души, сочат данните.