В София пристига колегиумът на Европейската комисия, начело с председателя Жан-Клод Юнкер. Еврокомисарите ще заседават с българските министри на 12 януари. Ще обсъждат външните работи на ЕС, сигурността и отбраната, миграцията, правосъдието, конкуренцията, иновациите и дигиталното развитие на Европа. 

В София пристига и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Голяма група чуждестранни журналисти ще проследи за няколко дни началото на председателството.

Охрана и протести

Наред с многото полиция, по улиците се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността, заявиха от СДВР.

Ще имат затруднения в движението, но са предвидени гъвкави мерки, които според СДВР би трябвало минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите.

Вижте къде са промените в движението и паркирането >>

За деня са заявени девет протеста в центъра на София. Сред тях се открояват двата протеста "за" и "против" разширението на ски зоната в Пирин.

Затворени улици и 9 протеста ”откриват” Председателството >>

Официалното откриване започва и във време на политически скандал, свързан с антикорупционния закон, и на убийства.

След като стана ясно, че НС по всяка вероятност ще отхвърли ветото му върху антикорупционния закон, президентът Радев заяви, че у нас няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията.

Левицата пък настоя премиерът Борисов да се яви в парламента и да говори за убийството на бизнесмена Петър Христов.

Днес се очаква и бурно първо за сезона заседание на НС, в което партиите ще направят своите изявления.

Официалната част

Церемонията по откриването на председателството ще започне в 19.30 часа в Народния театър "Иван Вазов".

Предвидени са изказвания на президента Румен Радев, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов.

Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на церемонията по откриването на българското председателство. Ще участват вокалната акапелна формация "Ева Квартет", Стоян Янкулов и ансамбъл "Чинари", Националният фолклорен ансамбъл "Българе", инструменталната формация "Булгара" и дуетът Крис и Велин.

По-рано през деня, в 11.30 часа, ще бъде представена интерактивна изложба за културно-историческото наследство на България в специално изградено пространство пред Народния театър.

АНКЕТА: Ще спечели ли България от европредседателството?