Около това общо становище са се обеденел президентът Румен Радев и премиерът на Чехия, които разговаряха днес на "Дондуков" 2 в рамките на посещението на Андрей Бабиш в България, съобщиха от прессекретариата на президента.

Преди това, на среща с премиера Бойко Борисов с чешкия премиер също е имало разговор по темите, които са от общ интерес в Европа.

Засилването на търговския обмен между двете страни, бъдещото сътрудничество в рамките на науката и образованието и позициите, които двете страни споделят в рамките на Европейския съюз, са били акценти на срещата.

Държавният глава е изразил благодарност за последователната подкрепа, която Чехия оказва на страна ни за присъединяването към Шенгенското пространство, както и за споделения опит при подготовката ни за първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Българският президент и чешкият премиер са изразили готовността на двете страни активно да участват в инициативи по линията на общата европейска отбрана и са се съгласили да обединят усилия за запазването на кохезионната политика в ЕС в подкрепа на развитието на всички държави членки.

От своя страна чешкият премиер е подкрепил бъдещи инициативи за по-динамично сътрудничество и диалог между държавите от Вишеградската четворка и България.

Андрей Бабиш е изразил удовлетворение от факта, че България поема председателство на Съвета на ЕС в ключов за бъдещето на общността момент и определил двустранните отношения между България и Чехия в сферата на туризма и културния обмен като пример за дълбоко и традиционно сътрудничество.