ЕС е готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция, но Турция трябва да бъде готова да действа - положението със стотиците хиляди прииждащи през Турция към Европа мигранти трябва да бъде прекратено.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

По думите на Туск ЕС не може да се справи сам с бежанските потоци и се нуждае от турската подкрепа. Туск съобщи, че при разговора със своя гост е настоял за спазването на съществуващите договорености, включително на споразумението за реадмисия.

"Споразумяхме се, че не може решението в Сирия да бъде намерено, докато оставяме Русия да поразява цели на опозицията срещу Башар Асад. Съгласихме се да се борим с "Ислямска държава", добави Туск.

"В Турция има близо 2,5 милиона мигранти, 300 000 са от Ирак, а 2,2 милиона са от Сирия", заяви президентът Ердоган.

Продължаваме да поддържаме политиката на отворените врати, никога не сме изпращали в други държави дошлите в Турция бежанци", допълни президентът.

Той отбеляза, че в ЕС засега са пристигнали 250 000 мигранти. По неговите думи от самото начало на сирийската криза Турция е поела тежестта с бежанците от името на международната общност.

Ердган призова за съвместна работа с ЕС и посочи, че ако искаме да решим бежанската криза, трябва да работим заедно, да обявим защитена от тероризъм зона, както и зона, забранена за полети.

Русия е против забранена за полети зона в Сирия

Русия уважава суверенитета на Сирия и е против създаването на забранена за полети зона в тази страна, заяви за Интерфакс специалният представител на руския президент за Близкия изток и Африка и заместник-външен министър Михаил Богданов, предаде Франс прес.

Предложението за създаване на такава зона не се опира нито на Устава на ООН, нито на международното право, заяви Богданов. Той освен това повтори руската позиция, че Русия не възнамерява да извършва сухопътна операция в Сирия.