Брюксел досега се отнасяше резервирано към проекта "Турски поток". Той се обвърза с газопровода "Тесла", който ще бъде продължение на Турски поток и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия, предаде БНР.

Вчера беше съобщено, че Русия не разглежда вариант за строителството на газов хъб или отклонение от газопровода "Турски поток" на територията на България.

Турски поток бе договорен преди около една година между Русия и Турция в замяна на "Южен поток", но бе замразен заради неразбирателство във връзка с трасето, цената на газта и други проблеми.

На срещата на върха на Г-20 в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха да продължат преговорите по реализацията на "Турски поток".

Предвижда се отложените споразумения за газопровода да бъдат подписани при посещение на Ердоган в Москва на 15 декември.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод "Танап" между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода "Тесла".

Същото се отася и за "Транскаспийския газопровод", който ще пренася азерски и туркменски газ в Турция.

Подкрепата на ЕС е особено важна, тъй като ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа, коментира представител на турското енергийно министерство.