До края на седмицата ЕС ще назначи европейски координатор за борбата с Ебола, обяви френският външен министър Лоран Фабиюс, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Външните министри на ЕС "единодушно смятат, че е добра идея да има европейски координатор за борбата с Ебола", каза Фабиюс и уточни, че конкретният човек ще бъде избран в близките дни.

ЕС се ангажира да увеличи усилията си в борбата с Ебола в засегнатите от епидемията африкански страни, даде нови обещания за помощ и предложи гаранции за санитарна евакуация на заразени с вируса хуманитарни работници.

"Необходимо е единно, съгласувано и увеличено усилие за спиране на епидемията и оказване на нужната и подходяща помощ на засегнатите страни", заявиха външните министри на ЕС след своя среща в Люксембург.

Болестта, която по данни на Световната здравна организация е взела над 4500 жертви, продължава да се разраства експоненциално, безпокоят се министрите.

Сред заразените с Ебола има над 420 здравни работници, най-вече местни лекари и медицински сестри, се казва в доклад на европейския комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, съобщи европейски източник.

"Това показва колко много е изложен на риск медицинският персонал, затова е важно да се гарантира, че може да бъде евакуиран в случай на заразяване", подчерта източникът.

Външните министри на ЕС обещаха да гарантират адекватно лечение за международните хуманитарни работници, за да получат нужните медицински грижи на място или да получат медицинска евакуация в специализирани търговски самолети или военни или граждански самолети, осигурени от страните членки.

Комисията вече има сключен договор със специализирана американска компания за спешни медицински евакуации, но това са само три евакуации седмично, отбеляза европейският източник.