Това съобщиха канадският вестник "Прес" и канадската телевизия Си Ти Ви нюз, цитирани от БТА.

Някои дипломати се страхуват, че Румъния и България могат да блокират ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, ако визовият режим за техните граждани не бъде отменен. 

Посланичката на ЕС Мари-Ан Конинкс заяви, че визовият режим за румънците и за българите не се харесва на блока на 28-те и това го е посочила ясно на канадския премиер Стивън Харпър. Според нея е време Канада да отмени тази разпоредба.

Говорител на канадското министерство на гражданството и имиграцията е посочил вчера в имейл, че Отава възнамерява да премахне визите за всички европейски страни.

Реми Ларивиер все пак е уточнил, че правителството първо трябва да вземе предвид няколко критерия, по-конкретно социално-икономическия профил на съответната страна, въпросите с имиграцията и националната сигурност и правата на човека. 

Кратка ретроспекция по въпроса с визите

През юли 2009 г. Канада едностранно въведе визов режим с Чехия.

На 5 май 2010 г. Европейският парламент призова Канада да премахне изискванията за визи за всички държави членки на ЕС. Визи все още съществуват за България, Румъния и Чехия.

На 14 юли 2010 г. тогавашният премиер Бойко Борисов обсъжда въвеждането на безвизов режим за пътуване на българи в Канада с тогавашния министър на международната търговия  Питър ван Лоън. България вече е покрила всички критерии, които са взети предвид от ваша страна при отпадането на визовия режим за граждани на Хърватия, обясни на своя гост Борисов. Питър ван Лоън увери премиера, че ще постави на вниманието на колегите си от канадското правителство обсъжданите в България въпроси.

На 7 март 2011 г. Европейският парламент одобри декларация, с която призова Канада да отмени визите за граждани на Чехия, България и Румъния.

През октомври 2013 г. Канада отмени изискването за визи за чешки граждани. Целта е да се премахне спънката пред сключването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Прага открито заплаши да не го ратифицира именно заради визовата политика на Канада.