Ще бъде преразгледана и сделката за ограничаване на нелегалната миграция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

В интервю за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че всичко, "от А до Я" в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му.

Според турския президент европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с "не" на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с "да".

Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Той не се извини за сравнението с нацизма, посочва Ройтерс.

"Смущава ви, когато казваме, че това е фашизъм, че е нацизъм, но това, което правите вие, отговаря на това определение", каза турският президент.

Той добави, че ще има разговори "очи в очи" с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен, обвинен от Турция за осуетения опит за преврат през юли.

Ердоган призова Вашингтон и Лондон да отменят възможно най-бързо забраната да се внасят преносими компютри и таблети в пътническите салони на самолетите, излитащи от някои летища, включително от Истанбул.

"Надявам се, че тези страни - Съединените щати и Великобритания ще преразгледат това решение и ще го отменят възможно най-бързо", каза Ердоган, цитиран от Франс прес.

Берн предупреди Анкара

Министърът на външните работи на Швейцария Дидие Буркхалтер каза вчера на турския си колега, че страната му ще следи внимателно дали Анкара не шпионира незаконно турски имигранти преди референдума на 16 април.

На среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Буркхалтер изрази притеснения, че Турция може би използва разузнавателната си мрежа да следи турски граждани в Швейцария преди вота, посочи в комюнике швейцарското външнополитическо ведомство.

"Свободата на словото е призната от Швейцария за универсална ценност и се надяваме това да бъде така и за турските граждани, независимо дали дават гласа си в Швейцария или на своя територия", каза Буркхалтер.

По-рано либералният швейцарски депутат Жозеф Дитли внесе жалба за чуждестранни разузнавателни дейности, в която се твърди, че базирани в Швейцария критици на Ердоган са били заплашвани с физическа саморазправа и с бойкотиране на бизнеси, отбеляза ДПА.