Това става ясно от първите резултати от пролетното изследване на общественото мнение в ЕС "Евробарометър", публикувани вчера на сайта на службата, предаде БТА.

Делът на запитаните, които са отговорили, че не се чувстват граждани на ЕС в България е 53%, в Италия - 50%, а в Гърция - 51%.

Анкетите за това изследване са правени веднага след изборите за Европейски парламент в края на месец май, отбелязват авторите.

Еврото

Единствените държави, в които мнозинството от запитаните са отговорили, че са против еврото са Швеция (77%), Великобритания и Чехия (по 73%), Дания (66%), Полша (47% "против" срещу 37 "за") и България (42% "против" срещу 41 "за").

Нито една от тези шест държави не е членка на еврозоната, отбелязват авторите на изследването.

Съпротивата срещу еврото е нараснала най-рязко в България (с 6 процентни пункта) от есента насам, допълва се в доклада.

Условия на живот и доверие в ЕС


Българите са най-недоволни от условията си на живот - едва 35% от запитаните са отговорили, че жизненият им стандарт ги удовлетворява. Най-доволни от жизнения си стандарт са гражданите на Швеция (97%), Дания (96%), Холандия (94%) и Люксембург ( 93%).

Средният дял на гражданите на ЕС, които смятат, че гласът им има значение за вземането на решения в европейските институции (42%) е с десет процентни пункта по-малък от дела на онези, които имат усещането, че гласът им в Европа не се чува.

Най-сигурни във влиянието си върху европейските решения са гражданите на 11 държави-членки: Швеция (78%), Дания (75%), Холандия (63%), Хърватия, Финландия, Германия, Белгия, Малта, Франция, Люксембург и Австрия.

В България делът на гражданите, които смятат, че гласът им има значение (42%) надвишава със само един процентен пункт този на гражданите, които са убедени, че в Европа нищо не зависи от тях (41%).

Доверието в институциите като цяло остава на ниско ниво. Доверието към институциите на ЕС е останало непроменено в сравнение с есента (31%), но е нараснало доверието в националните правителства, увеличение с 3 процентни пункта).

Проблеми и настроения

35 на сто от гражданите на Европейския съюз имат положително отношение към Съюза, което е нарастване с 4% в сравнение с последното проучване през есента на 2013 г., става ясно от изследването.

Средно 56% от европейските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС. Най-голям оптимизъм за бъдещето на ЕС са изразили малтийците, румънците и литовците, а еврооптимистите в България са 62%.

В отговор на въпроса кои са двата най-важни проблема на ЕС, средно над една трета от европейците смятат, че това са икономическата ситуация (39%) и безработицата (34%).

Националните резултати обаче обръщат внимание и на други притеснения: в Германия, Австрия и Чехия най-много респонденти са изразили притеснение от състоянието на публичните финанси, а в Малта хората се тревожат най-много от имиграцията.

Имиграцията

Имиграцията се споменава по-често, отколкото в останалите страни членки и от респондентите във Великобритания (29%), България и Германия (по 28%). Анкетираните в България се тревожат най-много за икономическата ситуация (34%), имиграцията, безработицата (18%) и състоянието на публичните финанси (14%). Повечето европейци (55%) подкрепят единната европейска валута евро като подкрепата на гражданите от страните в еврозоната е средно по-голяма (67%).