Това сочи изследване на базираната в Дъблин агенция на ЕС Юрофаунд сред 27-те страни членки и седем кандидатки, пише "Труд". Пълното наименование на агенцията е Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд.

 Резултатите показват, че след 2007 г., заради икономическата криза, е паднал стандартът на живот на над една трета от гражданите на ЕС (общо около 500 млн. души). Средно 7% връзват двата края с огромни трудности. В северните еврочленки този дял е най-нисък (във Финландия е 1%), а в южните - най-висок (22% в Гърция и 19,8% у нас).

Средната удовлетвореност от живота в ЕС е 7,1 по скала от 0 до 10. В България този показател е най-нисък - 5,5. Последни сме и по самооценка за щастие - 6,3 от средно 7,3 за ЕС.

Отбелязва се обаче, че ентусиазмът на българите расте. С 9 пункта - от 43% на 52% е скочил делът на българите, които са умерени или големи оптимисти за бъдещето

Изследването показва, че българите сме първи в целия ЕС по материални лишения. В дъното сме по отношение на здравеопазването, държавната пенсионна система, социалните домове и грижите за възрастни и хора с увреждания. Общественият транспорт в България е по-качествен само от този в Малта, а образователната ни система е по-добра само от гръцката. Детските градини у нас задминават гръцките и румънските.

В България е най-голям процентът от населението със собствено жилище - лично или на домакинството и без ипотека. България е отличничка в Европа по приятелства.

Данните на Юрофонд сочат, че над 60% от българите се срещат с приятелите си всеки ден. Така е и в Румъния и Гърция. 92% от българите биха предпочели да поискат заем от приятел вместо от банка.

Вижте снимки от протест на пенсионери пред парламента