Нашите две страни споделят сходни позиции, базирани на европейските ценности, в ключови сфери.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с председателя на парламента на Република Гърция Николаос Вуцис. По време на разговора бяха обсъдени целите, които страната ни си поставя по време на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Държавният глава беше категоричен, че приоритет трябва да бъде формулирането на справедливи и ефективни критерии и механизми за включване на държавите членки в различните интеграционни проекти на ЕС. Като пример за такива инициативи бяха посочени постоянното структурирано сътрудничество, което цели да укрепи партньорството в областта на отбраната между индивидуални страни в ЕС и участието в Европейския фонд за отбрана.

„България и Гърция трябва да работят така, че да утвърждават и доказват водещия принцип на Европейския съюз на равнопоставеност и право на глас на всички държави членки във формулирането на политиките на Съюза“, заяви президентът.

Румен Радев и Николаос Вуцис се съгласиха, че съвместните усилия на двете страни в рамките на европейските институции трябва да бъдат насочени към изграждането на по-солидарна Европа, в която се елиминират факторите, увеличаващи неравенствата в развитието на ЕС.

Фокус на срещата бяха и мерките, които България и Гърция следва да предприемат за окуражаване на младите хора в региона да работят и да се развиват в родните страни. По думите на държавния глава, докато голяма част от европейските фондове са инвестирани в инфраструктура, има необходимост от повече политики и програми на наднационално ниво, които да бъдат насочени към развитие на човешкия капитал.

Държавният глава на България и председателят на гръцкия парламент дадоха висока оценка на отношенията между двете страни в редица важни области, между които икономиката, ключови транспортни и енергийни проекти, туризма, сигурността и борбата с нелегалния трафик на хора.

„Парламентарната дипломация е израз на добрите отношения между страните и народите. България и Гърция градят живи мостове чрез стратегическото си партньорство както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС“, заяви Николаос Вуцис.

Председателят на гръцкия парламент изрази благодарността на страната си за отличните условия, които българската страна предоставя за обучение на голям брой гръцки студенти в нашите университети, както и за оптималната среда за предприемачи от южната ни съседка, които развиват бизнеса си у нас.