Лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен призова европейските гласоподаватели да последват примера на американците и британците и да „се събудят“ през 2017 година, предаде БНР.

Първата победа, която ще има ефекта на доминото в цяла Европа, е Брекзит, обяви Льо Пен от трибуната в Кобленц, където десните лидери заседаваха под звуците на граждански протести и в присъствието само на подбрани медии.

"Вторият удар не закъсня: победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ донесе още по-големи неприятности на привържениците на неолиберализма", заяви Льо Пен.

Новият американски президент няма да подкрепи "система на потисничество" в Европа, каза водачката на френските националисти.

Тя заклейми ЕС като "стерилизираща сила" и отправи нападки срещу германския канцлер Ангела Меркел за това, че е позволила влизането на много мигранти.

Всеки вижда, че мигрантската политика е същинско бедствие, подчерта Льо Пен. Когато тя спомена името на Меркел, залата реагира с освирквания.

Духът е пуснат от бутилката и няма да се върне повече вътре, независимо дали искате или не, обърна се Хеерт Вилдерс от холандската Партия на свободата към традиционните партии в Европа.

Вилдерс се обяви за повече правомощия на националните държави, връщане на границите и националните валути в ЕС.

"От вчера - нова Америка, днес - срещата в Кобленц, а утре - една нова Европа. Европа се нуждае от силна Германия, а Германия се нуждае от Фрауке Петри, а не от Ангела Меркел", заяви Вилдерс.

Според лидера на „Алтернатива за Германия“, Фрауке Петри, участниците в срещата са единствената алтернатива за Европа.

И допълни: "Европа никога не е търпяла диктат - нито на Наполеонова Франция, нито на нацистка Германия, нито на Съветския съюз. Няма да търпи - с Божията сила - и диктата на ЕС".

Крайнодесните лидери се събраха в Кобленц под лозунга „Свобода за Европа“ с цел да засилят връзките между своите партии, чиито националистически тенденции възпрепятстваха близкото сътрудничество в миналото.