Това ще направи управлението на ЕС прекалено сложно, смята Юнкер. "Ако позволим на Каталуния - а това не е наша работа - да се отдели, и други ще направят същото. Не искам това", каза Юнкер в реч в Люксембургския университет.

Не искам след 15 години Съюзът да се състои от 98 държави, посочи Юнкер.

По думите му той е "силно обезпокоен" от сепаратистките тенденции в Европа и е призовал испанския премиер Мариано Рахой да направи така, че ситуацията да се върне под контрол. Имайки предвид каталунските апели за медиаторска роля на ЕС, той посочи, че комисията не би могла да посредничи, ако само едната от страните иска това.

Призоваха Пучдемон да обяви независимост

ЕС вече е изразявал доверие в Рахой, че ще уреди въпроса, и определи ситуацията около Каталуния като вътрешна работа за Испания.

Великобритания трябва да плати, каквото дължи на ЕС

Великобритания трябва да се ангажира да плати, каквото дължи на Европейския съюз, преди да могат да започнат преговори за бъдещите отношения с общността след напускането на страната, заяви още пред студентите в Люксембург  Жан-Клод Юнкер.

"Ден след ден британците откриват нови проблеми, както и ние. Това е причината, поради която този процес ще отнеме повече време, отколкото се мислеше първоначално", каза Юнкер в речта си. 

"За момента не можем да намерим истински компромис, що се отнася до оставащите финансови ангажименти на Великобритания. Тъй като не можем да направим това, няма да можем да кажем на Европейския съвет през октомври, че вече можем да преминем към втория етап от преговорите", заяви той.

"Те трябва да платят, трябва да платят, не по невъзможен начин. Не съм обхванат от желание за отмъщение. Не мразя британците", каза Юнкер.