Поправката се обосновава от министъра със стартирала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за нарушаване на Договора за функциониране на Европейския съюз.

Приемането на поправката ще позволи на български граждани и граждани на ЕС, физически и юридически лица, граждани на трети страни да могат да реализират инвестиционните си намерения, свързани със закупуване на земеделски земи без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години.

В случай, че България не предприеме действия и откаже промени в законодателството, ни грозят следните глоби:

1. Минимална еднократно платима сума в размер на 839 000 евро.

2. 660 евро периодична имуществена санкция, която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава.

Ограничението за придобиване на земеделски земи от чуждестранни граждани бе въведено през 2014 година. Основно изискване е чужденците да докажат пет години уседналост, за да могат да купуват ниви в България. Предложението за уседналостта беше на БСП, като срокът й се увеличи до 5 години по искане на „Атака“, припомня spekulanti.com.

Текстовете бяха върнати от тогавашния президент Росен Плевнелиев, но депутатите отхвърлиха ветото.

През 2016 г. Европейската комисия започна наказателна процедура и срещу Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателни пречки пред инвестициите в земя от чужденци, които противоречат на един от основните принципи на ЕС – за свободното движение на капитали.

Процедурата на ЕК срещу България в момента е на етап „мотивирано становище“, става ясно от мотивите, т.е. втори етап от наказателната процедура. Ако в срок от два месеца страната не изпълни своите ангажименти, ЕК може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС.

Как се развиват дебатите и процедурата у нас >>