С обща декларация за противодействие на тероризма завърши срещата на върха в Загреб на страните от бивша Югославия и Албания, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Документът е озаглавен "Общо стратегическо виждане за Европа като единна, свободна и мирна". В него се говори за днешните предизвикателства, както и за възможностите за укрепване на стабилността, сигурността и просперитета в Югоизточна Европа.

"Единни в солидарността и шокирани от жестокостта на терористичните атаки в Париж, както и от терористичните актове в Анкара, Синай, Бейрут и Бамако, ние призоваваме към ефективни и действени глобални решения, насочени към ликвидиране на причините за радикализма, екстремизма и тероризма, които влияят на всички нас", се казва в декларацията.

Участие в срещата на върха взеха лидерите на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения, Македония, Косово и Албания.

Почетни гости на форума бяха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и президентът на Австрия Хайнц Фишер.

САЩ се обявяват за пълна интеграция на Балканския регион в Европа и са решени да помагат за постигането на тази цел, каза американският вицепрезидент Байдън на пресконференция след края на срещата.

Байдън изрази твърдата подкрепа на САЩ за членството на Черна гора в НАТО, като добави, че "вратата на алианса остава широко отворена за всички" страни от региона.

Според него Югоизточна Европа е регион с "огромен потенциал", както икономически, така и стратегически. "Особено важна за нас е енергийната сигурност", посочи той и изрази мнението си, че "Европа трябва да диверсифицира източниците си на енергия".