Той заявява това в интервю за в. "Република", цитирано от Франс пресс и БТА.

Според Макрон, еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори.

Шойбле посочва, че е разговарял с Макрон за възможността заедно с евродепутатите да бъде създаден парламент на еврозоната, който да има консултативна роля, за да може да бъде развит Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

ЕСМ действа от октомври 2012 година в помощ на страни, изпаднали в затруднения. Той бе създаден след кризата в еврозоната.

"Макрон и аз сме напълно единодушни: има два начина за засилване на еврозоната - промяна на договорите или това да се направи прагматично чрез междуправителствен подход", отбелязва Шойбле.

По думите му промяната на договорите изисква единодушие и ратифициране от националните парламенти или одобрение чрез референдум в някои страни, но тъй като на този етап това не е реалистично, трябва да се опита да се върви напред със съществуващите инструменти., чрез развитие на договорите за ЕСМ.

Според германския министър единственото възможно решение сега е да се създаде Европейски валутен фонд, роден от еволюция на ЕСМ.

Лидерът на германските социалдемократи и кандидат-канцлер Мартин Шулц смята, че ако има бюджет на еврозоната, той в крайна сметка няма да се провали заради Германия или Франция, а заради противопоставянето на държави, които имат други интереси.
Шулц заяви още, че е реалист, но би трябвало да се започне с това, което е възможно без промени на договорите.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум вече призова за създаване на европейски валутен фонд, който да замени МВФ във всички бъдещи спасителни планове в еврозоната.