Еманюел Макрон подкрепи в Атина идеята на Германия за Европейски паричен фонд, но подчерта, че бюджет на еврозоната трябва да бъде крайната цел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон оказва натиск за създаване на поста финансов министър и парламент на еврозоната, както и за отделен бюджет на валутния съюз, който да смекчава икономическите сътресения и да предотвратява бъдещи кризи.

Френският президент среща съпротива от Берлин, въпреки обнадеждаващите публични сигнали от германския канцлер Ангела Меркел напоследък, отбелязва агенцията.

Нейният финансов министър предложи Европейският стабилизационен механизъм да се трансформира в Европейски паричен фонд, който би имал повече правомощия да подкрепя уязвими държави членки.

"Ние трябва да вървим към Европейски паричен фонд, но това по никакъв начин не трябва да се смесва с бюджет на еврозоната", каза Макрон по време на посещение в Атина.

Френският президент похвали гръцките икономии, но отбеляза, че обикновените гърци са платили висока цена и подчерта своя призив за облекчаване на гръцкото дългово бреме.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос каза, че Гърция подкрепя предложенията на Франция за по-интегрирана еврозона.

Павлопулос заяви, че Европейският стабилизационен механизъм трябва да бъде реформиран и да замени Международния валутен фонд (МВФ) в Европа.

"Ние уважаваме МВФ, но можем да се справим по-добре с организация, която е създадена с европейски манталитет и разбира спецификата на еврозоната", каза Павлопулос пред Макрон.

Френският президент е на мнение, че МВФ не е трябвало да има роля в европейските дела и затова настоява Европа да възстанови независимостта си в това отношение.

Правителствата на страните от еврозоната одобриха през юни пореден транш на Гърция от близо 10 млрд. долара, след като МВФ обяви, че принципно ще участва в настоящата спасителна програма за страната.

Макрон помогна за изглаждане на различията между фонда и някои от страните членки на еврозоната, включително Германия, припомня Ройтерс.

Гръцкият президент отбеляза, че Атина се придържа към своите ангажименти в спасителната програма и очаква сега от кредиторите да спазят своята част от сделката, а именно да осигурят някаква форма на облекчаване на гръцкия дълг, допълва Асошиейтед прес.