„Предполагам, че при поемане на председателството на Съвета на ЕС от София в началото на 2018 г. българският премиер Бойко Борисов ще обясни, че иска да се присъедини страната си към еврото", заяви Йотингер, цитиран от "Хандесблат" и "Фокус".

Ако искаме да сме на първа скорост в ЕС, трябва да атакуваме чакалнята на еврозоната (механизма ERM II), постави като приоритет неотдавна Бойко Борисов.

В годишната си реч за състоянието на Съюза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обяви вчера за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността, включително в по-бедните източноевропейски страни.

Йотингер същевременно се изказа срещу плановете на френския президент Еманюел Макрон за въвеждане на единен бюджет в еврозоната.

С оглед разширяването на валутния съюз в рамките на няколко години не трябва да създаваме нов бюджет за еврозоната, обясни германският политик християндемократ.

По-добре би било всички инструменти да са на разположение на всички държави-членки през следващия бюджетен период на ЕС. По този начин Йотингер също така се изправи срещу канцлера Ангела Меркел, която открито се застъпи за създаването на отделен бюджет в еврозоната.

АНКЕТА: Време ли е България да влезе в еврозоната?