Това изявление Еманюел Макрон направи след разговор с руския президент Владимир Путин в двореца Версай, продължил два часа и половина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Макрон се обяви и за засилване на икономическото партньорство с Русия, допълва Ройтерс.

На обща пресконференция с Путин френският президент каза още, че "всяко използване на химическо оръжие в Сирия" ще стане повод за незабавен отговор от страна на Париж", предаде Франс прес.

Говорейки за Сирия, Макрон каза: "Нашият абсолютен приоритет е борбата с тероризма. Това е нещото, което трябва да ръководи нашите действия в Сирия и по което аз искам отвъд работата, която ние вършим в рамките на международната коалиция, да можем да засилим и нашето партньорство с Русия".

На пресконференцията Макрон благодари на Путин за визитата и каза, че френско-руското партньорство е било в центъра на дискусията им.

Относно Украйна Макрон се обяви за бързо провеждане на среща на върха в нормандски формат (Германия, Франция, Русия и Украйна), предаде ТАСС. Утре подобна среща на ниво заместник-външни министри ще има в Берлин.

На общата пресконференцията Макрон призна, че има разногласия с Путин и каза, че разговорът с него е бил откровен.

Путин от своя страна каза, че двамата с Макрон са разговаряли за украинската криза, за възможностите за уреждане на сирийската криза, за "сложната и опасна ситуация с ядрения проблем в Северна Корея и севернокорейската ракетна програма".

"Ние сме изпълнени с решимост да търсим съвместни решения на всички тези проблеми - разбира се, по такъв начин, че те да не влошават ситуацията, а само да я подобряват", каза той.

Руският лидер изтъкна, че двамата са се обединили около мнението, че "най-важната задача днес е нашата обща борба с тероризма".

Той съобщи, че на преговорите Макрон е предложил да се създаде специална работна група, чиито представители биха могли да посетят Москва и Париж и "в практически план да установят взаимодействие в борбата с терористичната заплаха, която е извънредно опасна както за нас, така и за европейските страни, включително Франция".

Руският президент отбеляза, че санкциите срещу Русия по никакъв начин няма да помогнат за нормализиране на положението в Украйна и призова за "отмяна на всякакви санкции и ограничения в световната икономика".

"Фундаменталните интереси на Москва и Париж са много по-важни от текущата политическа конюнктура", подчерта Путин.

Русия и Франция виждат възможни точки на съвпадение по ключовите въпроси на международната политика и могат да вървят към разрешаване на съществуващите проблеми.