На 25 август в двореца „Евксиноград“ във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Церемонията по посрещането на Макрон е от 10 часа пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги. След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която също ще бъде последвана от пленарни разговори.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Френският президент ще бъде настанен в правителствената резиденция "Евксиноград", в прочутото "Слънчево бунгало", където по принцип отсядат държавният глава и премиерът на България.

Маршрутът на делегациите се пази в тайна, а мерките за сигурност ще бъдат засилени.

Ясно е обаче какво ще правят първите дами, докато мъжете им разговарят – обиколка на Ботаническата градина в Балчик.

Европейската обиколка на френския президент започва днес. Няма важни и неважни страни в ЕС – това се очаква да бъде основното послание на Еманюел Макрон.

През трите дни в Австрия, Румъния и България той ще търси съюзници за реформите в Европа. Днес в Залцбург Еманюел Макрон се среща с канцлера на Австрия и с премиерите на Словакия и Чехия.

Утре в Букурещ ще разговоря с президента и с премиера на Румъния.

Френските медии за визитата на Макрон

При посещението си в Австрия, Румъния и България френският президент Еманюел Макрон има конкретна цел - да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за командированите работници, пише френският в. "Кроа". Това няма да е лесна задача, особено в Румъния, която е против затягането на европейските правила в тази област.

Около 30 000 от командированите работници във Франция идват от Румъния. Повечето от румънците работят в строителството, получават доста над 300-те евро, които могат да очакват в родината си, и допринасят значително за сумата от 1,58 милиарда евро, които румънската диаспора изпраща всяка година в страната си.

След като Европейската комисия обяви миналата година, че иска да преразгледа европейската директива по въпроса. Румъния и 10 други страни вдигнаха жълт картон, заявявайки, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС.

През юни Макрон отхвърли първия предложен компромис, до който се стигна по време на естонското председателство на ЕС.

Френското издание на американския сайт "Хъфингтън пост" пише, че програмата на Макрон за европейски реформи е обширна и за реализирането й ще е необходимо време, за да може Макрон да посети всички страни и да ги убеди да приемат позициите му.

Обиколката на президента е и повод за едва прикрита забележка към предшествениците на Макрон.

"Нито един френски президент не е посещавал България от присъединяването й към ЕС преди 10 години. С това посещение Франция показва, че не пренебрегва нито една от страните, които влизат в ЕС. То е и сигнал, че не искаме да се създават разделения между страните от Севера и Юга или между тези от Изтока и тези от Запада", пише изданието.

В материала се посочва, че Румъния и България, от които идват много от командированите работници в ЕС, са ключови дестинации за френския президент.