Полската министър-председателка Беата Шидло заяви, че френско-германският дует не може повече да играе решаваща роля в реформите, които трябва да се извършат в Европейския съюз след Брекзита, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не мисля, че френско-германският дует е в състояние да направи нещо ново за Европейския съюз", каза Шидло пред новинарската телевизия ТВП Инфо.

Външните министри на Франция и Германия публикуваха на сайта на германското външно министерство общ документ, в който призоват за "напредък към политически съюз в Европа" и приканват и другите европейски държави да се присъединят към тази инициатива.

"Франция и Германия казват: да задълбочим интеграцията на ЕС. Но ние казваме: не, не можем да продължаваме по този път. Този Европейски съюз вече не съществува. Британците отхвърлиха тази визия за ЕС с референдума", продължи полската министър-председателка.

"Да, Европейският съюз трябва да се промени, той се нуждае от нов договор и ние ще предложим промени. Имаме нужда от нови лица, от нова визия, от нова концепция", каза Шидло, подемайки идеята за нов договор, предложена от водача на управляващата партия Право и справедливост Ярослав Качински.

"Ние сме в ситуация, в която трябва да реконструираме Европейския съюз и да вдъхнем сила на Европа. Ако страните членки оставят ЕС да се разпадне, това само ще зарадва Владимир Путин", продължи Беата Шидло.

Изявлението на Шидло дойде след среща в Прага на външните министри на Германия, Франция, Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Едно от радикалните предложения, които Полша ще представи на днешната европейска среща на върха, е главната роля в ЕС да поеме Европейският съвет. "Главната и доминираща роля трябва сега да поеме Европейският съвет, а не Европейската комисия."
Това заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски след среща във Варшава с министри и заместник-министри на външните работи от девет страни от Централна и Източна Европа, като които се присъедини и британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън.

Вашчиковски каза, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум.

Полша, Унгария, Чехия и Словакия изразихме известни резерви по френско-германския план, но не и по отношение на интеграцията като цяло, заяви чешкият външен министър Лубомир Заоралек.

Той уточни, че частта, в която се говори за парламент на еврозоната, "предизвиква притеснения от наша страна". Словакия е единствената страна от Вишеградската четворка, която е част от еврозоната.

Във френско-германското предложение се призовава и за интегрирана европейска система за приемане на бежанци - идея, която страните членки от Източна Европа отхвърлиха, припомня АФП.