Идеята бе издигната през юни от външните министри на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро с цел ефективно решаване на проблемите във вътрешната и външната сигурност и отбраната, пред които е изправен ЕС, съобщи БТА.

Полският пръв дипломат Витолд Вашчиковски подкрепи инициативата в съвместно изявление с Щайнмайер и Еро на срещата им във Ваймар.

Министрите се събраха именно днес в този германски град, за да отбележат 25-годишнината от създаването на т.нар Ваймарски триъгълник - форма на сътрудничество между трите страни.

В декларацията си тримата министри призоваха за "повече гъвкавост в Европейския съюз" във връзка с разногласията по въпроса за по-дълбока интеграция в 28-членния блок. 

Цитират се думи на Щайнмайер, че той и двамата му колеги са недоволни от изпълняването на Минските споразумения за Украйна. Германският министър подчерта, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху по-нататъшната деескалация на процесите в Източна Украйна, където проруски сепаратисти са отцепили две области.

В днешното съвместно изявление от Ваймар се казва още, че тази година ще се състои среща на върха на Ваймарския триъгълник, каквато не е имало от пет години.