В реч пред няколко хиляди души, събрали се за церемония по случай 60-годишнината от Унгарското народно въстание от 1956 г., Орбан подчерта, че свободата в Европа е в зависимост от статута на държавите и от християнските традиции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Хората, които обичат свободата, трябва да спасят Брюксел от съветизация, от хората, които искат да ни казват с кого да живеем в нашите страни", заяви той под овациите на поддръжниците си.

"Искаме да сме европейска нация, а не националност вътре в Европа", добави премиерът.

Докато той говореше, няколкостотин опозиционни демонстранти свиркаха с реферски свирки и размахваха червени картони като на футболен мач. Имаше пререкания между привърженици и противници на премиера сред множеството.

Полският президент Анджей Дуда, който е почетен гост на церемонията, увери унгарците, че могат да разчитат на подкрепата на Варшава.

"Ние вървяхме заедно в най-трудните времена", каза той на митинга, над който се развяваха и полски знамена. "Две държави, които са съградени върху християнски основи, сега са свободни в обединена Европа", добави Дуда.