Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в  интервю за Bulgaria ON AIR.

Всъщност България е третият най-голям потребител на така наречения Европейски фонд за стратегически инвестиции или иначе казано - планът "Юнкер". И това само доказва, че планът действа, както ние планирахме. Това Катайнен каза в отговор на въпроса приложим ли е планът за България.

Фондът предоставя, финансира, служи най-вече за частни инвестиции, засяга малките и средни предприятия, но и партньорите и проектите от публичния сектор. Най-големият бенефициент е Естония, вторият е Испания, третият – България, четвъртият – Португалия, петият – Финландия, шестият – Словакия, подреди страните, получатели на средства вицепредседателят на ЕК.

Гърция е номер осем, отбеляза той.

Планът функционира много добре. 5200 български малки и средни предприятия вече получават финансиране по тази линия, добави Катайнен.

Българската икономика става по-силна с всеки изминал ден, ако погледнем държавния дълг или дефицита, или растежа. През изминалите няколко години властите направиха някои много трудни и тежки реформи, каза Катайнен и допълни, че тези реформи са върнали страната обратно в играта и са задължително условие за растеж, повишили са надеждността на страната.

Има обаче още работа за вършене. Например устойчивостта на финансовия сектор. Искам да акцентирам и върху образованието.

Трябва да реформираме образователната си система. Знаем, че правителството прави много в тази посока, но са нужни още инвестиции в тази сфера. Привличането на най-бедната и уязвима част от населението в образователния процес е изключително важно за бъдещето на страната, изтъкна Катайнен.