Финансовият министър обвини председателят на Еврокомисията Юнкер, че превишава правомощията си. Волфганг Шойбле (член на Християндемократическата партия) иска да ограничи правомощията на Европейската комисия в някои области.

Според Frankfurter Allgemeine Zeitung, който се позовава на дипломати в Брюксел, Шойбле иска да се оттегли от Комисията за правен надзор. Тези функции трябва да бъдат възложени на външни изпълнители в нови политически независими институции, като за тях трябва да отговаря Федералната картелна служба.

В основата на това искане стои факта, че органът на ЕС, изпълнявайки класическите си функции, не може да бъде в ролята на „настойник" по изпълнението на европейските договори.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта неколкократно, че трябва да се ръководи една „политическа комисия". От „FAZ" информират, че според Волфганг Шойбле, Юнкер е превишил властта си в преговорите по нови заеми за Гърция.

По информация на дипломати в Брюксел, Шойбле призовал по време на срещата на финансовите министри на ЕС преди две седмици за обсъждане между държавите членки на ЕС темата за основните задачи на Комисията за прилагане на европейското право.

През последните седмици се създаде силно напрежение около условията за третата спасителна програма на ЕС за задлъжнялата Гърция. Шойбле отправи остри критики, като молбата му бе за временно излизане на Гърция от еврозоната.